SPREEKBUIS

SPREEKBUIS

MET MEER DAN 30 JAAR ERVARING ALS ONDERNEMERSCOACH EN COMMUNICATIE-STRATEEG

MIJN VERHAAL

Ik was een jaar of zes toen ik als vrijgevochten kind terecht kwam op de boerderij een dorp verderop. Ik stond daar op het erf en ik wist het direct: “De Boerderij, dit is wat ik wil”. En dat bleek ook zo te zijn. Ik zou er een van de leukste periodes van mijn leven doormaken. In die jaren leerde ik veel over het indrukwekkende -maar vaak ook harde- boerenleven, de dieren en de natuur. Ik haalde de koeien uit de wei, hielp mee in de melkput, spoot de varkenshokken schoon, desinfecteerde de stallen, zat uren op de trekker, schudde het hooi en was elke vrije dag te vinden op ‘De Boerderij’.

Ziel en zaligheid
Gegeten werd er in de ‘blauwe opkamer’ waar boven de lange eikentafel een strooplint hing dat zo tjokvol vliegen zat, dat er vaak eentje in het eten belandde. Hier vonden de gesprekken plaats, over het wel en wee met vrolijke anekdotes maar ook met zorgen. Zorgen over de starre houding van de bank, over de gezondheid van het vee, over nieuwe regels, over dierenartskosten, melkquota, ruilverkaveling, mestafvoer, hoge voerkosten en lage melkprijzen. Ik zag de onrust groeien. Maar ik zag ook de opgetogen gezichten. Hun ziel en zaligheid lag besloten in de dagelijkse werkzaamheden, groot en klein.

Magisch
Dát beeld, samen met die bomvolle vliegenvanger, had een magische uitwerking op mij. Ik wilde veearts worden en daarmee bijdragen aan het boerenbedrijf. Maar het liep anders. Ik was niet goed in bèta-vakken, wel in Nederlands en spreekbeurten. Ik werd een drukbezette PR en communicatiemanager, organiseerde grote vakbeurzen en events, presenteerde -vaak live- het regionale nieuws op L1TV, presenteerde het dagelijkse nieuws vanuit de radiostudio en stond de pers te woord. Ik woonde en maakte carrière in ‘de grote stad’. Ik kwam steeds minder vaak op ‘De Boerderij’, ik trouwde, kreeg twee prachtige kinderen en leefde nog lang en gelukkig. Maar het liep -weer- anders.

Missie
Steeds was er dat verlangen naar het platteland, naar het buitenleven, ‘De Boerderij’, de dieren en de natuur. De stad die boeide steeds minder, ondanks een flinke schare vrienden, een vrolijke Vasteloavend-vereniging en de gezelligheid van de vele terrasjes. Een afscheid van het stadse leven was onafwendbaar toen een oude droom herleefde; weer wonen op het platteland. Maar dit keer ook met een functie; van waarde zijn voor en in het buitengebied, zichtbaarheid vergroten voor de ondernemers en bijdragen aan een beter boerenbestaan. Want inmiddels was wel duidelijk dat de problemen van het boerengezin op ‘De Boerderij’ destijds, alleen nog maar groter en ingewikkelder waren geworden.  
Maar hoe gaf ik vorm aan deze missie?

Waarde verzilveren
Hoe kan ik met mijn stadse mediacarrière in combinatie met mijn voorliefde voor het boerenbedrijf, bijdragen aan een sterk platteland? Het boerenprotest van 1 oktober 2019 zette mij in één klap in de actiestand. Ik kan helpen om het verhaal te vertellen waardoor er meer begrip en waardering komt! Ik kan agri-vrouwen coachen om hun bedrijf sterk in de media te presenteren! Ik kan van het erf een aantrekkelijk merk maken! Ik kan tolken tussen stad en platteland, tussen boerenbedrijf en bedrijfsleven, tussen agrariër en overheid, tussen boer en burger, tussen vooroordelen en kennis! Ik spreek immer ‘beide talen’ en voel de wederzijdse behoeften. Ik zie wat de een voor de ander kan betekenen en hoe dit te verzilveren met sterke PR, het juiste verhaal en goede mediabenadering. 

FarmPR
Mijn missie heb ik vertaald in het concept FarmPR. Hierin help ik boerenbedrijven, de agri-vrouwen in het bijzonder, om in verbinding met hun doelgroepen maximaal succes te boeken. Van koers veranderen, omzet en marge vergroten, meer klandizie, zichtbaarheid, vaker succesvol in de media; kortom stappen zetten naar hun boerendroombedrijf.

Ik begeleid jou als zelfstandige, meewerkende of part-time agrivrouw om trots zichtbaar jullie waarde te delen, waardoor meer ondernemersvrijheid ontstaat en een goede boterham wordt verdiend. En zo werd ik van vrijgevochten schoolmeisje op de boerderij -via een stadse mediacarrière- een gepassioneerde verbinder die zich sterk maakt voor ondernemers op het platteland.

Wij jij weten hoe jij ook meer waardering krijgt, meer winst maakt en meer vrijheid creëert? Vraag dan een gratis BOOMGAARDGESPREK aan. Tijdens deze virtuele wandeling krijg je superhandig tips om direct effect mee te hebben. Het gesprek neemt slechts een klein uurtje in beslag maar je maakt direct daarna al flinke stappen op weg naar jouw droombedrijf. Ben jij die (meewerkende) agri-vrouw die ook trots het boerenbedrijf (re)presenteert en jullie eerlijke verhaal in de wereld wilt brengen? Vul dan het contactformulier in en ik plan vrijblijvend een belafspraak in op een voor jou geschikt moment. Ik beloof je dat het je tijd meer dan waard is en hoop je snel te spreken,
ANNETJE

Van vrijgevochten boerderijmeisje naar stadse spreekbuis van het platteland